Saturday, 11 February 2012

Melayu DAP disanggah kerana diam isu KFC i-City

dari Unspinner


Apakah pendirian Aspan dan Dato arif Sakmongkol serta Zairil yang ngaku Melayu dalam hal DAP menimbulkan isu perkauman dari pertelingkahan antara pelanggan dan pekerja KFC di I City?

Isu ini adalah isu antara dua individu. Kononnya pelanggan menunggu lama dan apabila sampai ke kaunter ayam sudah habis.

Ini perkara biasa. Tetapi apa berlaku, pelanggan CIna ini mendesak-desak dan mungkin kata-kata kasar telah dikeluarkan dari mulut. Langsung pekerja KFC dikatakan pelanggan dalam sidang akhbar telah mengeluarkan kata kasar.

Ini pun perkara biasa dalam harian kita. Bukan saja orang CIna dimaki babi dan berlaku juga Melayu memaki Melayu menggunakan perkataan babi.

Malah kami tidak menafikan bahawa mutu servis dan budi bahasa dikalangan anak muda dalam servis perkhidmatan banyak menurun, tak kira apa bangsa sekali pun. Hanya menunjukkan kurang kepekaan anak muda sekarang dalam berkomunikasi.

Apa yang berlaku selanjutnya adalah pelanggan yang sudah meninggalkan KFCitu kembali meneruskan pertelingkahan dan membawa kamera untu mengumpulkan bukti.

Lanjutan dari itu, adalah video versi mereka disiarkan dengan bantuan DAP dan Malaysiakini untuk menunjukkan Melayu bersikap kasar terhadap Cina.

Apakah mesej itu bermaksud Melayu sentiasa bersikap kasar dan badap terhadap CIna saja? Tiada CIna bersikap kasar dan badap kepada Melayu? Malah pengalaman kami lebih merasakan kebiadapan pekedia dna peniaga CIna lebih biadap kepada pelanggan Melayu.Yang menariknya, DAP yang kini cuba menonjolkan diri sebagai parti multiracial dan cuba menarik pengundi Melayu tetapi jelas sekali dengan segera dna pantas dengan bantuan Malaysiakini mahu menyalahkan segera KFC dan Melayu dalam peristiwa ini tanpa memeriksa dna menyiasat keadaan sebenar.

Ahli DAP Segambut Lim Lip Eng membenarkan pejabat DAP diguna untuk sidang kahbar pelanggan tersebut. Jauh sekali Shah Alam ke Segambut.

Nampak sangat DAP memihak kepada pelanggan CIna dan tidak berusaha mendengar pula rungutan dan cerita dari sebelah pihak pekerja KFC Melayu.

Terfikir lojikkah pekerja KFC dan rakan2nya boleh marah atas sebab pelanggan CIna menuntut maaf?

Adakah pelanggan CIna itu ada mengaku dia ada memarahi pekerja KFC? DIa hanya mengatakan dia tidak memaki dan mengeluarkan kata kesat.

Oleh kerana pihak KFC telah segera menahan sebarang komunikasi untuk menahan sebarang masaalah PR kepada syarikat, kita tidak akan tahu apa sebenarnya?

Baca liputan MIM dalam isu ini di sini, sini dan sini.

Sepatutnya sebagai sebuah parti politik yang bertanggungjawab, DAP tidak seharusnya memihak dengan mana-mana pihak tetapi berusaha mencari jalan damai dan mengurangkan kemarahan dari dua-dua pihak.

Kenapa jalan tegang yang diambil dan tiada usaha untuk mematikan isu ini dari merebak jadi isu perkauman?

Kami masih tidak lupa Ng Wei Aik exco DAP Penang menyuruh pekerja restoren India Muslim balik India.

Dari 1969 hingga ke sekarang, begitulah naluri DAP yang tidak ubah-ubah tapi sentiasa konsisten hanya membela kaum CIna dan memanipulasi isu untuk menyalahkan dan menghina Melayu.

Masihkah UMNO yang rasis wahai Melayu DAP?

Atau tidak mengapa tidak bela dan khianati bangsa kerana ini peluang baik untuk menang pilihanraya dengan undi dari Cina?

No comments:

Post a Comment